dimarts, 9 d’octubre del 2018

Malaltia del Filum i Escoliosi idiopàtica en l'adolescència



-Malaltia del Filum i Escoliosi idiopàtica en l'adolescència-

“Observacions sobre l'Escoliosi idiopàtica arran d'un treball presentat en la VIII Reunió de la CSSf a Mâcon en el 2014, de Gioia Luè, Psicòloga.”


Els pacients amb escoliosi, en una franja d'edat d'entre els 12 i els 18 anys, ens expliquen i ens expressen els seus problemes i decepcions que tenen diàriament a causa d'aquesta malaltia. Tothom sap com és de delicada la relació amb el seu cos que canvia durant l'adolescència. Si a aquest equilibri precari s'afegeix una desviació de la columna, que provoca una postura incorrecta, tot menys atractiva, i que requereix unes cures especials, es dedueix fàcilment com les dificultats poden passar de ser físiques, a ser socials i psicològiques. Els tractaments clàssics conservatius per a l'escoliosi, impliquen portar cotilles durant moltes hores, diàries i nocturnes, en alguns casos durant 23h, en el transcurs de llargues temporades, i a més participar en programes de rehabilitació i fisioteràpia que impliquen molt d'esforç, temps i energia. En alguns casos els joves que la pateixen han de ser operats d'artròdesi i intervencions de fixació bastant complexes, invasives i arriscades.

Aquest tipus de vivència pot portar al jove, juntament amb el cansament i altres símptomes característics de la patologia - com les àlgies - a altres problemes; com l’aïllament, marginació del grup d'iguals, falta d'iniciativa, apatia, depressió i alteracions de l'humor. Tots ells problemes anímics que, al seu torn, condueixen a l'alteració del processament de la informació, i conseqüentment, a problemes escolars. En els casos psicològicament més severs poden augmentar el malestar, deteriorament i símptomes ansiós-depressius, quadre en el qual alguns autors troben una correlació amb els trastorns alimentaris típics d’aquesta edat.

En el nostre Institut l'abordatge de la malaltia de l'Escoliosi és etiològic i des de la perspectiva neurològica / neuro-quirúrgica, a més de basar-se en una profunda comprensió que fonamenta la relació terapèutica amb el pacient.

Efectivament, la desviació de la columna vertebral, coneguda com a Escoliosi o Cifosi idiopàtica, és deguda a la tensió anòmala del Filum Terminale - definida com a Malaltia del Filum - .

El tractament que s'aplica és etiològic, eliminant la causa de la malaltia amb una intervenció mínimament invasiva.

Si s'aplica el Filum System® abans que la curvatura estigui condicionada per la força de gravetat (més enllà de cert angle), s’atura del tot l'evolució de la patologia. Per això és molt important aplicar el tractament com més aviat possible, abans de l'evolució, de vegades sobtada i inesperada, que pot tenir la malaltia durant l'edat del desenvolupament.

Si, per contra, es tracta de casos més greus que ja tenen indicació de fixació de la columna a nivell ortopèdic, la Secció del Filum Terminale serveix per eliminar la causa i prevenir els riscos de l'altra intervenció, com la paraplegia, principalment.

Fins avui, l’Institut Chiari & Siringomielia & Escoliosi de Barcelona ha tingut excel·lents resultats en aquesta línia.

Algunes curvatures de pocs graus s'han redreçat lleument, fins i tot sense fisioteràpia posterior.

En canvi, amb curvatures superiors, quan els adolescents estan en constant fase de creixement, es necessita la col·laboració dels pacients perquè practiquin els exercicis i la rehabilitació recomanats després de la intervenció segons el mètode Filum System®. De vegades, es poden evitar les cotilles una vegada eliminada la causa, altres vegades només es pot disminuir el temps de teràpia prevista amb aquestes i millorar la seva eficàcia terapèutica.

Normalment els joves col·laboren amb més motivació una vegada aplicat el nostre mètode, perquè reconeixen com la seva qualitat de vida millora respecte als símptomes que tenien anteriorment.

A més, la seva esperança augmenta quan comproven que no segueixen empitjorant com abans, i que s'ha aturat l'evolució de la desviació vertebral.

Amb la difusió del Filum System®, el nostre propòsit és també apropar-nos cada vegada més als nens i adolescents que pateixen escoliosi, acompanyar-los amb un tractament efectiu i prevenir curvatures severes abans que es manifestin i que sigui massa tard.


Bibliografia:

Banks and Kerns; 1996; Psychological Bullettin, 97, 18-34.
Castel, Salvat, 2008; Contemporary hipnosis, 26(1), 48-59
Adolescent idiopathic scoliosis and eating disorders: is there a relation? Results of a cross-sectional study.

Royo-Salvador MB. [Syringomyelia, scoliosis and idiopathic Arnold-Chiari malformations: a common etiology]
Rev Neurol. 1996 Aug;24(132):937-59. Review. Spanish.

Royo-Salvador MB. [A new surgical treatment for syringomyelia, scoliosis, Arnold-Chiari malformation, kinking of the brainstem, odontoid recess, idiopathic basilar impression and platybasia]. Rev Neurol. 1997 Apr;25(140):523-30. Spanish.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada