dijous, 14 de desembre del 2017

L’Obra teatral sobre la Síndrome d’Arnold Chiari I emociona al públic

L’actriu italiana, Rita Capobianco, va emocionar al públic del Teatre San Luigi Guanella amb el seu espectacle Tutta colpa di Arnold (Tot per culpa de l’Arnold). Obra escrita, dirigida i interpretada per ella mateixa amb la música original d’Angelo Donzelli que es va estrenar al març del 2017 a Roma. Set mesos després, l’exitosa obra d’aquesta actriu, ballarina, presentadora i autora de textos teatrals va tornar a ser presentada a la mateixa ciutat, durant el II Esdeveniment Cultural de la Chiari & Scoliosis & Syringomyelia Foundation.



RITA CAPOBIANCO, Itàlia

La Rita Capobianco és una actriu, ballarina, presentadora i autora de textos teatrals. Va néixer artísticament al 1978 quan va entrar a la banda musical Camomilla, resultat de la Bottega del Bagaglino, una aventura que va durar nou anys, durant els quals va formar part en molts espectacles teatrals portats a escena en el Saló Margherita i en les sèries televisives Per chi suona la Campanella, escrits per Pier Francesco Pingitore i Mario Castellacci, i dirigides pel mateix Pingitore. Finalitzada la seva experiència amb el Bagalino,  va continuar a l’escena teatral dirigida per Vito Molinari, Edmo Fenoglio, Franco Molè, Gianni Leonetti, Vincenzo Zingaro, Cinzia Berni i tants altres. En els intervals entre els seus tours, va presentar un festival de teatre a Sicília i les seleccions provincials de Miss Itàlia 96.

En el món cinematogràfic va interpretar el paper de Salomé a Secondo Ponzio de Luigi Magni, d’Ada, la germana de Giannino a la pel·lícula Gian Burrasca, i de la secretària de Licio Belli a Attenti a qui P2 de Pier Francesco Pingitore. Mentres que com a ballarina va participar a C’era una volta in America de Sergio Leone, Fred e Ginger dirigida per Federico Fellini i Un uomo innamorato dirigida per Diane Kurys. A més, també va estar al cos de ball de Drive In, Piccolo Slam, la luna nel pozzo, Viva le donne, en el repartiment fixe de Fantastico (1984), i va participar com a convidada en altres programes molt coneguts de la televisió italiana: Sereno variable, Domenica in, Cocco, Dieci Herz, Pronto è la Rai; Ieri, Goggi e domani; Buona domenica, I fatti vostri, Stasera Lino, Il Talegatto e I Siculissimi.

En el món televisiu, va interpretar el paper de Rosaura a la pel·lícula infantil Pinochio, d’una secretària en el capítol de l’Accídia a la pel·lícula de P.F. Pingitore Di che peccato sei, d’una psicòloga en la ficció Una mare detectiu, dirigida per Fabrizio Costa. Entre les seves variades experiències, va col·laborar amb Silvan i va participar en telepromocions i anuncis publicitaris. Després de llicenciar-se en Filologia Moderna, es va posar a prova també com a autora i directora de dos espectacles teatrals, dirigits i interpretats per ella mateixa La Rima ti fa bella, obra amb titelles que va construir ella mateixa, i Tutta la colpa di Arnold, monòleg grotesc en el que, acompanyada per la música d’Angelo Donzelli, reviu la seva història amb la malaltia minoritària que l’afecta, la Síndrome d’Arnold Chiari I.

 Tutta la colpa di Arnold: la sinopsi



La percepció total del temps que passa i els tons grotescos apareixen, des del primer moment, com a elements essencials en el desenvolupament del monòleg, en el que la protagonista i actriu, descriu en primera persona el drama solitari dels qui pateixen la Síndrome d’Arnold Chiari I. Les etapes de la història s’emmirallen d’aquesta estranya realitat que paulatinament arrastrarà amb ella de forma imperceptible a la protagonista, víctima d’un inesperat camí d’autoconeixement. Dins del monòleg, la reelaboració de símbols que utilitza l’autora esdevenen una obra mestra, dividida entre una realitat opressiva i la lluita per a renéixer.
(Alessia Capobianco).

facebook.com: tutta colpa di Arnold

Aquest esdeveniment cultural i solidari a favor dels pacients diagnosticats de la Síndrome d’Arnold Chiari I, Siringomièlia, Escoliosi idiopàtiques i les altres dolències relacionades amb la Malaltia del Filum va ser organitzar per la Chiari & Scoliosis & Syringomyelia Foundation (CSSf), en col·laboració amb l’Institut Chiari & Siringomielia & Escoliosis de Barcelona (ICSEB) i l’Associació AI.SAC.SI.SCO Onlus.


La CSSf, l’ICSEB i l’AI.SAC.SI.SCO volen expressar el seu agraïment a la Rita Capobianco per compartir el seu talent i animar a més persones a expressar el seu art.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada