dimarts, 3 de gener de 2017

El mètode del Filum System (FS®) i l'evolució de l'escoliosi idiopàtica


La teoria del Dr. Royo Salvador implica el gran descobriment de la causa de l’Escoliosi, la qual s’havia considerat “idiopàtica” fins als anys 90 del segle passat, és a dir, “sense causa coneguda”. Gràcies a la seva explicació etiològica, ara sabem que l’escoliosi pot ser una manifestació clínica que implica una tracció anòmala de la medul·la espinal causada per un Filum Terminale excessivament tens, expressió d’una Síndrome Neuro-crani-vertebral i/o de la Malaltia del Filum (Siringomielia,escoliosis y malformación de Arnold-Chiari idiopàtica. Etiologia común, Rev.Neurol. 1996 Aug; Volúmen 24, nº132; 937-959 Dr. Royo Salvador MB). 
Tanmateix, sabem que aplicant el mètode sanitari Filum System® a pacients amb una escoliosi lleu o inferior als 40º de curvatura, en la majoria dels casos aquesta s’atura en la seva evolució i/o pot disminuir uns graus. A més a més, els símptomes que acompanyen la malaltia no augmenten ni empitjoren com passaria en el curs natural de la patologia, sinó que poden alleugerir-se o desaparèixer.
Cas nº19753. Control d’escoliograma als 8 anys de la FS
2001: 12.14º Dorsal, 16.29º Lumbar, 2009: 1.84º Dorsal, 10.54º Lumbar.

1). Si tinc escoliosi, per a què en la fase de diagnòstic haig de fer una ressonància magnètica?

El nostre Institut és un centre neuro-quirúrgic on s’hi estudia i es tracta l’escoliosi des de la perspectiva medul·la espinal dins de la columna vertebral escoliòtica. Per aquesta motiu, necessitem estudis de ressonàncies magnètiques, per a explorar l’estat de la medul·la espinal. A més a més, demanem un escoliograma que ens permeti explorar únicament la part òssia de la columna vertebral i l’alteració de la curvatura de front i de perfil.


 Cas nº18084. A la ressonància magnètica s’observa com la medul·la espinal adquireix a la part interna de la columna.

2). Tinc una escoliosi de més de 40-50º, el seu desenvolupament s’aturarà amb la intervenció?
Més enllà dels 40º d’escoliosi idiopàtica, la curvatura de la columna ja no depèn únicament de l’acció exercida per un filum terminale tens; sinó també de la força de gravetat que l’atrau cap a baix.

Potser que amb la SFT, l’evolució de la curvatura de la columna s’aturi, però pot ser que també segueixi empitjorant, això sí, més lentament del que seria sense el tractament, perquè s’elimina una de les causes de l’escoliosi. En aquests casos el nostre equip mèdic valorarà la indicació post-operatòria més adequada per al pacient en concret: rehabilitació, fisioteràpia, cotilla, artròdesi, etc.
  

Cas nº10493. Control d’escoliograma a l’any FS: 2009/2010. Resultat sense artròdesi.
  
3). Com que tinc una escoliosi de més de 50º, els ortopedistes i traumatòlegs m’han dit que m’hauré de sotmetre a una fixació de la columna vertebral. Per a què i quan (abans o després) hauria d’operar-me de la Secció del Filum Terminale?
El nostre equip treballa amb l’escoliosi idiopàtica des de la perspectiva neurològica i neuro-quirúrgica; en l’escoliosi idiopàtica, es produeix un patiment en la medul·la espinal que fa que estigui tensa i tirant dins del canal vertebral. Amb la SFT s’elimina la tensió de la medul·la espinal i desapareix la força que accentua les curvatures vertebrals, procedent del Filum Terminale.

Aquesta acció és fonamental en qualsevol cas, però, si és possible, millor aplicar el tractament de SFT abans de la fixació òssia, per tal d’evitar el risc de paraplegia que aquesta comporta en augmentar la tracció de la medul·la espinal redreçant la columna vertebral.

Si en canvi, el pacient ja s’ha intervingut de fixació de la columna vertebral, convé igualment procedir a la SFT, ja que amb això s’aconsegueix alleugerir la tracció de la medul·la espinal produïda per un Filum Terminale anormalment tens, amb tensió sobreafegida després d’haver redreçat el canal vertebral.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada